Trix…

Ik wilde eerst reageren op het stukje van Alice over onze koningin. Maar het comment zou te lang worden… Vandaar het relaas alhier:
In 1992 vierde onze Trix haar verjaardag in Rotterdam. Zoals altijd een hele gebeurtenis. Niet alleen de Rotterdamsche oranjevereniging was al weken in de stress, maar ook ten burele van het toenmalige Stads TV Rotterdam heerste eveneens een gespannen drukte. Wij, als cameralieden, lieten dit overspannen gedrag van onze redacteuren gelaten aan ons voorbij glijden, namen nog ’n automaten-koffie en kwamen tot de volgende weddenschap. Wie vandaag het dichtst bij onze Hare Majesteit kon komen won een kratje bier…
Zo gezegd, zo gedaan en ik vertrok met mijn verslaggever naar Overschie, alwaar de eerste poging gedaan kon worden. In Overschie had de Rijksvoorlichtingdienst voor fotografen & cameralieden speciale vakken ingericht. Op een houten podium, dus wel wat hoger… maar toch áchter ’n hekje. Achter alle drukte in de smalle dorpsstraat om, liep vervolgens ’n paadje om bij het volgende podiumpje te geraken. En natuurlijk waren deze podia ’s strategisch gesitueerd in de buurt van een verwachtte attractie, zoals oudhollandsch breien, klompendansen, koekhappen enz. Het laat zich raden dat de foto ’s en beelden geschoten vanaf deze locatie ’s veelal dezelfde beeldhoek zouden krijgen.
Tussen het volk, ín de dorpsstraat liep menig Overschiese burger met de toen net in zwang geraakte Sony handycam. Vrij om welk beeld dan ook van onze koninklijke familie te maken. Wij, broekies van de landelijke journalistiek, dachten dat dit dus wel anders kon. Van een mediacode van de rijksvoorlichtingsdienst hadden wij slechts zijdelings gehoord… Weg met die verstikkende perskaart om ons nek, camera ( betacam sp ter grootte van een bêste gettoblaster ) zo gewoontjes mogelijk in den hand en zo begaven Peter van N. en ik ons zo onschuldig mogelijk kijkend tussen het gepeupel.
En wanneer de prinsjes een dansje maakte of Pieter van V. een stukje pingelde op een plastic keyboard van een Overschiese jongeling, haalde ik met een zo neutraal mogelijk gezicht de camera te voorschijn en schoot m’n plaatjes. De elite van landelijke persfotografen, keek dit met een mix van meewaren en jalouzie aan. En ook de RVD was, lichtelijk uitgedrukt, not amused. Maar, ze konden ook een gewone burger niet beletten onze majesteit op video 8 of vhs-c vast te leggen. Goed, deze lieden hadden een wel hele forse handycam, maar wie weet waren ze wel hele grote fans van Bea…
Dit werd anders toen bij het volgende oudhollandse gebeuren, ik meen dat het weer ’n dansje was, Claus von Amsberg bijna onderuit ging over de draad van onze microfoon, die mijn verslaggever wat dichter in het tafereeltje had gestoken, teneinde een snedig commentaar van Bea (“Claus, gedraag je…”) op te vangen. Dit werd de Rijksvoorlichtingsdienst te gortig en wij werden vriendelijk doch dringend verzocht ons naar de speciaal aangelegde persfaciliteiten te begeven. Maar, onze missie was toen al geslaagd. Close up beelden ( met gesis van de RVD ) van de gehele familie én het krat bier,( maar natuurlijk vooral de eer ) waren vrijwel zeker voor ons.
Dat de omroep naar aanleiding van dit incident voortaan werd geweerd bij ieder koninklijke aangelegenheid kon ons niet deren. Eef Brouwers (RVD) zou wel bijtrekken en de komende jaren zou Trix waarschijnlijk weer met ’n grote boog in haar AA Mercedes om Rotterdam heen rijden.
Diezelfde middag bracht H.M. en haar gevolg nog een bezoek aan de vogelklas ‘Karel Schot‘ aan het Afrikaanderplein te Rotterdam Zuid. Mijn collega, Arjo van K. (nu nog steeds getalenteerd cameraman én radio programmamaker bij RTV Rijnmond), gesterkt door de gebeurtenissen van die ochtend, maakte gebruik van dezelfde truc. Hij wachtte tot onze Bea zich geïnteresseerd bij een kraampje liet voorlichten. Zette toen resoluut 10 kilogram betacam op de rechterschouder en was dichter bij de koningin als ons allemaal. Helemaal toen Bea geïrriteerd haar hoofd, onverhoeds richting camera wende en haar hoedje stoote aan de lenskap…Arjo, heb je dat kratje bier ooit wel gehad ?

5 reacties

Opgeslagen onder polityk

5 Reacties op “Trix…

 1. Toussaint.

  Dat doet me danken aan het bezoek van de queen aan Terschelling, de vmbo kids hadden een kleine show ingstudeert, kompleet met gevoelig liedje. Perfect,zelfs ontroerend..mijn jongste telg deed mee, met zijn gele helm had hij een soort voorman rolletje , en ja hoor de queen nadert hem, geeft hem zelfs een hand.
  En juist nu was er geen fotograaf te bekennen en ik stond achter een beveiliger..
  En wat zei de koninging, vroeg ik zoonlief, niet verstaan`…boeiend, of zoiets was het antwoord.

  Gelukkig ben ik niet echt oranje fanaat, anders waren de druiven wel erg zuur…

 2. Hette

  Ah in Schiebroek, dat is wel heel dicht bij waar ik vandaan kom. Ben niet echt een oranje fan.

 3. Anders

  Sorry Hette, het was Overschie. Heb ’t veranderd, alleen nu lijkt je comment wat onnozel…
  Mensen, ’t ligt niet aan haar, ’t lag aan mij.

 4. Alice van der Plas

  Haha, dit zijn de verhalen. Maar onze Frans van H kan er ook wat van. Kuste Maxima driemaal en haalde het landelijke nieuws. Dus voor de volgende keer: wie een lid van de koninklijke familie kust, krijgt een kratje bier…

 5. Bert

  Dat hele koningshuis is toch ook een grote poppenkast ? Kost de burger ook nog eens handen vol met geld !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s