op ‘e fyts II…

Het is kwart over acht, als ik wegfiets bij Dickerentoos. Na ’n erg vochtige nacht, een drinkontbijt, een warme douche en nog géén koffie. Langs de Stobbenpoel gaat ’t naar Tronde. Langs het ‘Diakonievene’ en langs de Delleburen kom ik vervolgens langs de Tsjonger. In ’t Tolheksbos stop ik even bij de grote zwerfkei, voor een plas en ’n foto. In Nieuwehorne hoop ik bij de Coöp op ’n bakje. Niet dus. Wel ’n zak mueslibollen en een pakje gesneden geitenkaas… Alles is verder dicht op deze maandagmorgen. De behoefte aan caffeïne begint nu op te spelen en snel fiets ik verder naar Bontebok. Hier, maar ook in Langezwaag, Nieuwevaart en vervolgens Luxwoude geen koffie. Fietsen hier is trouwens goed geregeld via de knooppunten. Je hoeft alleen de eerstvolgende nummertjes te onthouden. Bij de Deelen twijfel ik nog even of ik toch niet liever linksom ga. Maar de zin in koffie wint ’t en dus de kortste weg naar Aldeboarn. Alwaar café ‘Moeke de Bruyn’ ook al dicht is. #@%&!! Het komt erop neer, dat ik in Akkrum, op tweederde van de tocht pas aan een bakje zit. Mét appelpunt, dat dan weer wel. Na Akkrum volgt Jirnsum, na een col van de vierde categorie, de brug over het Prinses Margrietkanaal. Er komt een donkere lucht aan en er wordt gestopt voor ’n broodje. Van Jirnsum fiets ik naar Flansum (we zitten duidelijk in de -ummen streek). Raerd is ’n schilderachtig dorp en ik kijk nog even bij de Jongemastate voordat ik via Dillesyl, Easterwierum en Klaeiterp in Wiuwerd stop. In de kerk van Wiuwerd is een grafkelder met mummies, die ik wel even wil zien. Na deze religieuze onderbreking is ’t weer tijd voor wat kilometers. Ik ruik de stal en hiermee wordt de zeurende knie ook ’n stuk draaglijker. Britswerd, Kromwâl, Itens, Skrok en Syns (nog even kiek ’n in de fûgelhut) worden gepasseerd en tegen half vijf fiets ik Wommels binnen. Met ’n bokbiertje zak ik onderuit op ’n bankje voor de Stapert.

tjaskerijsclubbrunch

zwerfkeiMoeke de Bruinde Stapert

6 reacties

Opgeslagen onder natoer en miljeu, oar..., op 'e fyts

6 Reacties op “op ‘e fyts II…

 1. Met die knooppunten kun je ook heel gemakkelijk uitrekenen hoeveel km je afgelegd hebt. (Hoeveel waren het er?)
  Dat bokbiertje maakte alles goed, ook de late koffie.
  ’n goeie 160 km…

 2. Mir

  voor een plas en ‘n foto ( :
  Ik denk die staat voor een plas.
  Hoe dan ook, leuk verslag, ik zeg Fryslân boppe en twijfel met 1 f.

  en foar de kofje net eamelje ( :
  ik zeur nooit…

 3. Mir

  Anders, dat bedoelde ik toch ook niet.. ik bedoelde meer dat ik zo met je te doen had op zoek naar koffie.. alles dicht.. toen moest ik opeens aan deze spreuk denken, die m’n moeder vroeger op de spiegel in de badkamer had geplakt. Dus.

  Ik moet wel vaker denken aan die spreuk maar da’s wat anders ( :
  niet zo serieus, Mir… ;-)

 4. Zo te zien heb je een lange fietstocht gemaakt? Moet mooi zijn om door Friesland te fietsen. Mijn man wil graag nog eens een rondje 11-stedentocht fietsen.
  nou, lang..? Drenthe en Fryslân zijn samen niet zo lang… wel mooi.

 5. vast een héél eind fietsen !
  kan het niet navertellen…breek mijn tong !
  ging over fietsen koffie en bockbier !!
  proost !
  volgens mij heb je het verdiend,
  groetjes Janneke
  even op visite
  visite… gezellig…

 6. Pingback: uitgedroogd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s