sunderum…

Sinterklaes koom krek as op de aest- en noardfriese eilânen in dei letter as op de feste wal, 6 December. Dà wy lyts wanen, ronne dir jongs op de borren grizige Sinterklazen mei grinzen foar, en mei swiere izeren kettings. ’t Waes akelik om te sjean, mar tige lillike dingen dogen se toch net. It slimste hwat ik wit is, se trokken wol rys troch de krûme schorstienen hinnen grette izeren pot fol koitsjende sikkelaet nei boppen: ’t koe dir boppen op so’n dak eak sò tige kâld wèze.

Zoals 5 december ’n belangrijke dag is voor ’n peuter, zo is 6 december dat voor ’n Terschellinger man sommige Terschellinger mannen van 20+. Mijn zorgvuldig gespaarde bakkebaarden gingen eraf. De wekenlang voor ’n sollicitatie opgekweekte boswachtersbaard moest eraan geloven. En er werd een middag touw geplozen… Wellicht was dit een van de laatste keren, dat ik als ‘Schylger’ het ‘sunderum‘ liep. Dus togen we gedrieën, onherkenbaar als uitgeplozen touwen monsters, langs de huizen die ‘ingaven’ om deze weer voor ’n jaar, van kwade geesten te ontdoen. De enige geest die wij zagen, was natuurlijk de geest uit de fles, want het e.e.a. gaat wel gepaard met de inname van ’n brûntsje of een witsje*.

sunderum

Gelukkig kan ik me tegenwoordig inhouden, en zat ik keurig om 23.45 uur met een laatste brûntsje naar het laatste journaal en de herhaling van dwdd te kijken…

* berenburg of jenever

9 reacties

Opgeslagen onder kultuer, Skylge

9 Reacties op “sunderum…

 1. sint maarten voor volwassenen ! pret.

 2. Dat lijkt mij ook wel stoer! :-)

 3. Toch wel een afknapper dat die onheilspellende sundrums na afloop nog even naar DWDD kijken. ;-)
  Ik had gedacht dat er diep in de bossen tot ver in de nacht zich nog allerlei esoterische rituelen zouden voltrekken…
  niet diep in de bossen. wél in de kroeg…

 4. Iedereen wordt op een dag volwassen, zelfs jij Anders… ;-)

 5. Je wordt ouder, papa… en zo zie je maar, je kunt altijd nog terugkijken en achteraf genieten.

 6. U bent fries!! Mijn moeder kwam iut Schasterbrug en ik heb heel veel familie in joure. Ik kan het nog en beetje lezen.
  import-fries…

 7. Moèlèk om altèd un waardevolluh reactiuh tuh leveâhren op waardevolluh stukjes. mogen ut oâk iets mindeâhr waardevolluh reacties zèn ?
  huh ?

 8. En dat voor een niet-Fries… :-) Je bent aardig ingeburgerd!

 9. herman

  Au, een post op een weblog in het fries. Het het nog nooit ervaren maar ik merk dat ik dit liever niet had gezien. Niks ten onrechte van je weblog hoor, heb zelf Fries bloed maar heb maar weinig met conservatieve dwarsliggers die me gedurende het lezen door de gedachten gaan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s