maria…

Geluk is net als het inrichten van een huis. Alle rommel weggooien en alle waardevolle spullen een mooie plek geven. Misschien moeten we helemaal maar niet over het geluk nadenken. Het is net zoiets als de gezondheid: als je niets merkt, bezit je die waarschijnlijk wel en pas als je het verliest, weet je dat je die gehad hebt.

Het is een van de vele rake spreuken uit ‘Communisme, Sex en Leugens’ van Maria Genova. ’n Boek, voor honderd procent waar gebeurd en tachtig procent autobiografisch, wat de belevenissen van hoofdpersoon Mer alleen maar aardiger maakt om te lezen. De met humor en zelfspot geschreven verhalen, beschrijven de jeugd van puber ( en later adolescent ) Mer, in het Bulgarije ten tijde van het afbrokkelende communisme. Over foute mannen, haperende Trabants, achterdocht en verlangen. Over lege winkels, klasse-communisme en illusies.

genova

En niet alleen heel aardig om te lezen voor deze Oost-Europa liefhebber. Het gebeurt niet vaak, dat ik zo ongegeneerd reclame maak voor om ’t even welk boek. Maar ik vind dat ze ’t wel verdiend. Ze klinkt zo aandoenlijk tijdens dit interview… U kan het nog nét bestellen, voor onder de kerstboom. Mét een persoonlijke noot voorin.

10 reacties

Opgeslagen onder boekenijs, polityk

10 Reacties op “maria…

 1. Bedankt voor de tip! Ben zelf een fan van de boeken van Bakoenin, maar dat zijn meer historische romans.

 2. waar komt jouw (voor)liefde voor Oost-Europa vandaan dan ? bij de weg…

  tja, een beetje sinds ‘onze’ wit-russische gastkinderen…

  en had al eens naar het boek gekeken, plaatje stond al vrij lang op je site… maar zo zijn er nog Zo Veel boeken die ik nog wel zou willen lezen en er zijn nog maar Zo Weinig eurootjes als alle vaste lasten zijn betaald, dus ik zeg : een gelukkig mens moet altijd wat te wensen over hebben ; )

  ’t is de moeite waard, voor € 18,- incl. verzendkosten… Vraag ’t voor onder de kerstboom !
  Ik wilde de vergelijking niet maken, maar ze hebben haar wel de Bulgaarse Heleen van Royen genoemd. Ik weet niet of dat wel zo’n compliment is. Ik heb H. v. R. nog nimmer gelezen, dat vind ik maar een brutaal mens. Wat overigens niets met Maria Genova te maken heeft, maar wellicht is het een reden om haar toch te lezen…

 3. Geluk is net als het inrichten van een huis. Alle rommel weggooien en alle waardevolle spullen een mooie plek geven –> wat een mooie zin…

 4. Lijkt mij de moeite waard. Ben zelf nu een vrolijke hel over het Rusland van Poetin aan het lezen, ook erg interessant.
  Putin’s Rusland van Anna Politkovskaja ?

 5. Geluk overkomt je, en is idd iets waar je niet bij stil moet staan. Je kunt het niet afdwinegn iig..

 6. ok, ik vroeg me al af which came first… de kids dus !

  en heleen van royen lijkt me tien keer niks en onder onze kerstboom past geen boek.

 7. Mijn moeder altijd zei, geluk is het april zonnetje dat gloeit in je nek (of zoiets, ze is al lang dood), maar ze zat vol met dat soort gezegdes.

 8. misschien moet ik als collega-oosteuropaliefhebber (?) maar eens kijken op haar website.

 9. mir

  *zet ‘m op haar verlang eh boekenlijstje*

 10. Ik lees nu ‘Russland im Zangengriff’ over politieke intriges en de uitwerking op het ‘gewone volk’ buiten Moskou. Pittige kost maar wel de moeite waard. En nog een tip: als je ze kan vinden: er zijn twee boeken van de Amerikaans-Russische journalist Marcel Hindus die begin 20-er jaren een rondreis door het net communistische Rusland gemaakt heeft. ‘Het groot offensief’ en ‘Rood Koren’.
  spasiba ! Tips zijn altijd welkom. Heb er ook nog een voor jou: ‘Het verdriet van Rusland‘ van M.J. Broekmeyer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s