kaasschaaf…

We hadden ’t een paar logjes terug over water. Dat dat op sommige plaatsen op de wereld een zeldzaam goed is en waar spaarzaam mee moet worden omgegaan. En dus wilde ik hier een goed woordje doen voor een typisch Hollands fenomeen. Ik moest er vanmorgen aan denken, toen ik zo ’n heerlijk koude natte lap over m ’n gezicht en door m ’n nek liet gaan. Gelijk wakker genoeg, om dochterlief om 8.45 uur naar de sporthal te rijden… Oké, oké, daar was ook een mok senseo voor nodig, eerlijk is eerlijk. Maar ik zou willen stellen dat de washand het washandje het meest onderschatte toiletartikel uit onze badkamers is. Bedenk maar ‘ns hoe zuinig je met water bent, wanneer je het vergelijkt met het kommetje dat je maakt van twee handen, waarmee je onder een lopende kraan je slaperige gezicht weer in plooi probeert te brengen. Natuurlijk is iedereen wel ‘ns in een situatie, waar je de kraan niet ongelimiteerd kunt laten stromen. In Wit-Rusland, waar de gastvrouw net die ochtend ’n kilometer heeft gezeuld met twee emmers radioactief water uit de put. Of aan boord van de Koos, waar je pas weer bij een volgende gelegenheid de tank kan bijvullen. Daarom verbaasde het mij des te meer, dat ze in landen als Wit-Rusland helemaal geen washandjes kénnen.
Nu wel. Tenminste, in Bivalki dan. Waar 3 kratten tweedehands washandjes van Hotel Skylge terecht zijn gekomen…

Maar goed, zo verbaas ik me wel ‘ns vaker ; waarom kennen ze buiten Nederland geen kaasschaaf of fluitketels ?

13 reacties

Opgeslagen onder (Wit) Rusland, kultuer, natoer en miljeu

13 Reacties op “kaasschaaf…

 1. Ik neem ook altijd een kaasschaaf mee op vakantie en een dunschillertje en knoflookpers.

 2. …of flessentrekkers. En drop dan. Vind je bijna nergens. Hagelslag doen mensen in andere landen op taarten ! Het moet toch niet gekker worden. Zijn wij nou zo slim, of zijn zij dan zo dom ?
  flessentrekkers zijn toch niet écht Hollands ? En in Zweden hebben ze ook drop: lakrits; heerlijk. Te koop bij IKEA

 3. Dan wil ik even stil staan bij vla. Zo eenvoudig en lekker maar in het buitenland niet te krijgen. Onze oosterburen zijn er gek van. Menig maal werd de koelkast aan boord uitgeruimd (vlees en melk moest maar buiten de koelkast) en 18 pakken vla erin. Ieder had zijn eigen pak gekocht.
  Maar washandjes, net zo bijzonder en eenvoudig als het wiel en de paperclip, wat zouden we zonder moeten…

  Da’s een boute uitspraak: dat de Duitsers gek zijn… Of zijn ze er gek op ? ;-)

 4. In Amerika hebben ze geen washandjes, maar waslapjes. (cloth) Dat was ook een “Huh?” ervaring haha!
  Maar we hebben dus wel lekkere zuinige uitvindingen hier in Holland! Washand, kaasschaaf, dunschiller, fluitketel. Zo kennen ze ook nergens anders de “flessenlikker” (zo noemen wij ‘em tenminste). En vroeger die Grolsch-achtige-sluitdoppen op een fles vla oid.

 5. Mir

  Wel typisch Nederlands om op vakantie te gaan en te verwachten dat het net zo is als thuis.. Blijf lekker thuis denk ik dan wel eens. Maar da’s een andere discussie.
  Wat betreft die washandjes, heel goed!
  Nu dat water nog.

 6. Indrukwekkend stukje over die regio bij Gomel, dat is wel even iets anders dan Minsk !
  dat idee had ik al, na jouw verslag over Minsk…

 7. Washandjes, de kaasschaaf, de flessenlikker, chocoladevlokken, ik heb het allemaal aan mijn man en aan mijn schoonouders geintroduceerd. En we hebben het ook allemaal thuis. Nu nog de houten klompen.
  ps, in het Russisch kennen ze de ‘matsjalka’ das ook een washandje alleen dan wat groter en je kunt je hand er niet insteken. Van die dingen die ze in Canada en in de VS ook hebben.

 8. ’s Lands wijs, ’s lands eer. Misschien dat buitenlands kazen minder geschikt zijn om met een kaasschaaf gesneden te worden? Alhoewel, er zijn genoeg landen die harde kazen maken. Zouden wij dan gewoon slimmer zijn? ;)
  alsof ik Louis van Gaal hoor… ;-)

 9. Nee, we zijn in NL gewoon een stelletje krenten.
  Ons bint zunig hè ?
  Vandaar al die uitvingen voor dunne plakjes, laatste restjes enzo.

 10. Hier hebben we ook gewoon een kaasschaaf ! En ok, de ketel fluit niet, maar doet zijn werk wel.
  maar die heb jij toch gewoon geïntroduceerd ?

 11. ff ot (want) en @jouwreactie@keklog : het ging me met m’n grieperige lijf niet lukken die laatste 1oo or so logjes daar weg te krijgen, vooral niet incl. reacties, voor die 4 of 5 (wat was t ?) dagen om zouden zijn cq waren. en dus. idd. en die ‘gezonde zeelucht hier’ valt rete tegen, zag ik al voordat we hier kwamen wonen op internet… hoe is dat daar dan ? anders moest ik maar eens een weekje boeken in jullie ‘studio’ ; )

 12. Washandjes?

  Volgens mij zijn de ‘ Óllanders ‘ de enigen die deze handige dingen kennen: in Australie en NZ kwam ik daarentegen rare wasdoekjes tegen, ter grootte van een servet. Erg ! onhandig want geen gat om je hand in te steken… ( neé niet dát gat ! )
  Maar in Belarus kennen ze straks in 2008 ook onze beroemde washandjes: ik heb hier nog een stapel liggen van zo’n 300 stuks… die kunnen mooi mee als we (*) die kant opgaan!

  (*)” we ” zijn: tot nog toe een onbekend aantal mensen dat ergens in 2008 meegaat naar het verre oord

 13. Ik op mijn beurt spreek voor het gemak maar even namens een boel buitenlanders: waarom doen we in godesnaam de afwas met een pleeborstel ?
  pleeborsteltje dan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s