oerdol…

Let wel; ik ben geen cultuurbarbaar. Natuurlijk mopper laat ik me wel eens kritisch uit over het een en ander. Maar evenzogoed is Anders een regelmatige bezoeker van muziek, (jeugd)theater, museum en film(huis). En natuurlijk laven wij onze culturele dorst hier eenmaal per jaar aan Oerol. Toch gaat de laatste subsidie-aanvraag van de organisatie van dit overigens aimabele festival mij, evenals minister Plasterk, iets te ver. Ik begrijp dat kunstenaars op een ander communicatie niveau zitten en dat dat Anders z’n pet soms te boven gaat dat gewoon niet snapt. En dat de grootste producties, die wij volgens Joop vaak niet begrijpen, de duurste zijn. Maar soms lijkt ’t wel of het persé geld móet kosten. Oerol lijkt een ‘Rupsje Nooitgenoeg’… Ieder jaar hetzelfde liedje. Verdere ontwikkeling van het festival. Het aantrekken van meer Amsterdammers personeel. Het halen van een franse reizende kermis voor maar liefst € 325000. Het opsturen van pollen gras ? Volgens mij is de grens wel bereikt. In bezoekersaantallen. In leukigheid. In kosten. En in redelijkheid…

15 reacties

Opgeslagen onder kultuer, polityk, Skylge

15 Reacties op “oerdol…

 1. Ik heb eerlijk gezegd nooit begrepen waarom mensen juist met Oerol naar jouw eiland willen. Vrijwillig tussen massa’s mensen zitten, overal drukte, ik snap dat niet. Ik wil ergens heen waar niemand komt, waar het rustig is. Of word ik oud? Misschien was het vroeger best leuk, toen het een kleinschalig festivalletje was, maar nu lijkt het me een verschrikking.

 2. Ik had voor de krant een 1 april grap bedacht; oerol wil volgende jaar uitbreiden naar alle eilanden door ze met zand aan elkaar te verbinden. Kost een duit, maar dan heb je ook vet veel ruimte :)

 3. Anders, ik snap je helemaal.

  ‘Niet alle vooruitgang is vooruitgang’, zei mijn vader vroeger wel eens. Die man was zijn tijd ver vooruit ( en / of gewoon wijs ) .

 4. Dat iets geld kost… begrijpelijk… maar voer dan zelf een goed financieel beleid en leun niet op subsidies.

 5. Cat

  Môgge, van 9 ton kun je leuke dingen doen. Maar Oerol lijkt me indeed groot genoeg. Ik ben zelf Buitenkunst-adept…maar vind het langzamerhand ook wel erg groot worden…de inspiratie van weleer droogt er een beetje van op…

 6. Cat

  Trouwens…ook wel eens fijn om minister Plasterk iets zinnigs te horen zeggen ;-)

 7. @jowi : pret.
  @anders : bigger, better, faster, more… die soutpark film viel ook al zo tegen ; )

  (en waarom zàt jij te koekeloere dan vanochtend ? ik was weer eens vergeten de tv aan te zetten en dat al de hele week dus vertel : was ’t een leuke aflevering(e) ?)
  werken – journaal – zappen – koekeloere – schrik…

 8. Ik ben het eigenlijk wel met je eens. Ik zat eerlijk gezegd eerst op een andere lijn. Het Holland Festival krijgt namelijk wel bakken geld uit Den Haag. Zij wel, Oerol niet? Da’s niet eerlijk. Zo zou je kunnen redeneren.
  Maar moet het allemaal wel zo duur? De afgelopen 2 jaar heb ik het meest genoten van de kleinere theatergezelschappen. De grote producties zoals Circus Baobab vond ik echt zonde van mijn tijd en geld. Dat met die paarden, Centauer, van afgelopen jaar… tsja… knap… maar vernieuwend? Nee. Saai? Ja. Weg met de idioot grote producties. Leve de kleinkunst!!!

 9. Klein is juist fijn. Ik ben de laatste jaren pas naar Oerol, en ik vind het leuk omdat ik er mensen ken, het samenzijn, en het laatste jaar met mijn dochter op een tandem. Lachen. Samen in een tent. En dan van mens naar mens en van camping naar camping en in het zonnetje en een rustig stuk strand. Maar o wat zou ik graag een keer naar Terschelling als het rústig is. Die grote voorstellingen zie ik ook nooit, ik pas ervoor daarvoor in de rij te moeten staan voor een kaartje, ik vind de verrassingen onderweg juist leuk (ik dacht de eerste keer eigenlijk dat dat meer zou zijn, maar die verrassingen moet je dus wel opzoeken zo’n beetje, voor de meeste dingen heb je toch een kaartje nodig. Jammer).
  dit jaar weer ?

 10. Ik schijn ooit op het Oerol te zijn geweest. Maar toen was ik nog heel klein en herinner me er helemaal niets van.
  De leukste festivals zijn juist vaak kleinschalig, nog niet zo heel erg bekend en simpel opgezet. Wanneer half Randstad het heeft ontdekt en dozen vol rose moeten worden ingeslagen voor de zogenaamd hippe crowd, houdt het voor mij op.

 11. De sfeer van het feest gaat helemaal weg zo. Intiem is het woord niet meer maar grootsheid. Dat is zeker jammer.

 12. Ha die Anders ! Weer eens wat anders. ;-)
  @Goentah: Ik snap het wel. Ik vind dat altijd (nee, nu lieg ik. Niet altijd. Vaak) heel errug gezellig. Hoe drukker hoe beter.
  Btw. Anders: Ik vind jouw log zo gunstig, ik dacht dat je er allang bij stond. Haha! Maar je bent nu bij de gunstige club! :-)

 13. Pascal

  Ja, wat mij betreft zijn er ook grenzen aan subsidies. Het moet niet te gek worden.

 14. Ja idd heel jammer. Ik ken dat. ik jaar moet het groter, meer kosten en er steeds meer randverschijnselen bij halen. En op het laatst is het niet meer wat het eens was. De charme is er af…

 15. Ik vind altijd hoe meer geld, hoe minder creatief, zo is het ook met films.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s