knijpers…

Ik wilde het eens even hebben over domme ontwerpen knijpers. Onlangs kocht Anders bij de C 1000 nieuwe plaatselijke COOP een pak nieuwe knijpers. Houten. Uiteraard. Van onze huishoudgigant Sorbo ( ja, die van sorbohiersorbodaarsorboisuwhulpinhuis ). En ik weet niet of ’t aan onze gevangenen gedetineerden ligt, of aan de firma zélf, maar feit is dat ze stuk voor stuk uit elkaar knappen. Een veiligheidsbril is bij het ophangen van de was geen overbodige luxe. Je mag blij zijn, als het veertje op een haar na je oog míst. En dat, brengt mij op de Deense knijpers. Die al jaren aan Anders’ waslijn pronken. Deze zijn voorzien van een forse veer die aan de zijkant de twee houten helften bij elkaar houdt. Zo kunnen de helften niet zijdelings wegschieten. De knijper is robuust en van degelijk scandinavisch grenenhout. Ze kosten ’n drol en zijn een aanwinst voor de lijn. Waslijn, dat is. Ze hebben één nadeel. Ze zijn alleen in Denemarken verkrijgbaar. Natuurlijk zijn er ook in ons eigen land alternatieven. Maar €3,50 voor één knijper gaat Anders iets te ver.

Toch waren de Nederlandse knijpers niet immer zo slecht. Wie herinnerd zich niet de houten pinnen die grootmoeder nog gebruikte. Nee, ’t is vrees ik niets meer dan een slechte bezuinigingsmaatregel van de firma Sorbo. Door te besparen op 2x 5 mm goedkoop ijzer, zijn de veertjes nu nét te kort, waardoor ze te gemakkelijk uit het sleufje geraken. En reken maar niet dat wij deze bezuiniging in de prijs voor een pak knijpers terugzien… Nee, er zit niks anders op, dan onze Deense kennissen, zo nu en dan een pak mee te laten nemen…

méér over knijpers: hier en hier, hier en hier

18 reacties

Opgeslagen onder eamelje

18 Reacties op “knijpers…

 1. ik heb nog nooit ergens fatsoenlijke knijpers weten te scoren, goed excuus dus om binnenkort maar ’s naar denemarken te gaan.

  maar vertel over je vaar-avonturen ? mss wel net zo vermakelijk als een logje over knijpers ? ; )

 2. Of toch maar eens aan het plastic? Die hebben als nadeel dat ze door uv-straling bros worden als je ze buiten laat hangen, maar ze zijn dan weer wel beter schoon te maken. Overigens springen vieze vochtige oude houten knijpers ook minder makkelijk uit elkaar. Dus een tijdje in de tuin leggen is misschien ook een idee.
  Wie maakt nou z’n knijpers schoon ? Of zeg ik nu iets héél doms…
  ps. die houten zitten ook eeuwig op de lijn staaldraad.

 3. Cat

  Ah…ik ga over een luttele 7 weken naar Denemarken..hoe vol zal ik de achterbak laden met wasknijpers?

  ;-)

 4. Een bleekveldje een optie? Dan heb je helemaal geen knijpers meer nodig ;-)

 5. Cat, Anders, mijn buuv’ is net terug uit het Deense en toen wist ik nog niet van die superknijpers.
  Dus een pakje of drie voor aan boord en een pakje of drie voor thuis graag…
  Want mijn knijpers zijn inderdaad ook niet meer wat ze geweest zijn. Vroeger 18 hoeslakens en 18 slopen aan de waslijn tussen de bakstagen met windkracht 6. Nu liggen ze met windje twee met was en al onder de boom.
  Lang leve de Deense “tyv”.

 6. Dit is dus ’n gat in de markt! Anders: wasknijperimporteur-carriere?!
  Ik stond van de week ook te $%^# bij de waslijn. Het zijn puur bezuinigingen die te korte metalen veertjes, dus: de regering krijgt (weer) de schuld! Hahaha.
  Nu denk ik ineens aan “terug op de werkvloer”. En als de Sorbodirecteur een keer de was gaat ophangen, laat dan die sappakkenfabrikant even wat inschenken. Iets uit een van zijn eigen -nog open te maken- sappakken…

 7. Wauw, een hele log, met links en dat allemaal om iets alledaags als wasknijpers… dat vind ik nu echt knap schrijverswerk… om zoiets interessant te maken… geef de wasknijper een nieuw leven!!

 8. Ell

  Tja, de houten, de plasticen… ze doen het allemaal niet even lekker. Gelukkig is nog niet overal ‘de perfecte’ uitvinding voor gevonden. Zo hebben we tenminste nog iets om over te klagen…

 9. …. of je koopt bij mij nieuwzeelands kiwi knijpers, 2- zijdig te gebruiken, geen roest- of houtafdrukken in je was en ze staan nog kleurig aan je waslijn ook!
  Kom maar eens kijken….

 10. Wat een mooie knijpers die Deense. Ik moet toegeven, ik heb een zwak voor knijpers. Beetje suf want heb een droger. Eenieweej, ik heb zelf Franse knijpers (zal er eens een feuteu van plaatsen) wel plastieke maar fraaie vormgeving. Ze gaan wel eens stuk en dan zie ik mij helaas (?) gedwongen nieuwe te halen. En een paar flesjes wijn om het leed te verzachten, dat spreekt vanzelf.

 11. Ik heb ook in verschillende supermarkten knijpers gekocht en het verschil is zeker te merken. Bij de ene schieten de houtjes er ook steeds af en bij de andere niet.

 12. Ik gooi mijn was gewoon op de droogmolen en alleen de sokken knijp ik vast. En ik ben daar al
  een hele zak houten knijpers aan kwijt. Ik had het deze week ook dat de helft kapot sprong. Ergelijk. Bij mij bleven die ijzeren dingetjes vooral overal aan vast zitten en hield ik alleen twee houten dingen over.
  live sucks…

 13. Als ze niet deugen om de was op te hangen, met zulke knijpers kan je leuk knutselen.
  onder andere, ja ;-)

 14. Ik durf het bijna niet te zeggen. Maar ik heb zwarte plastic knijpers in de vorm van een zwaluw en kan héél erg blij zijn met zo’n knijper. Hij knijpt ook erg goed hoor. En ik gooi ze met zn allen regelmatig in het bestekmandje van de afwasmachien.

 15. Of wat dacht je van plastic knijpers die je een paar jaar onderin het bakje laat liggen, dan weer eens pakt en die al in gruzelementen liggen als je er maar héél lichtjes in knijpt. En waar je dan achter komt als je kindje van 1 zich net vol enthousiasme op die kleurrijke dingetjes heeft gestort.
  uv is killing…
  Grappig woord trouwens, -knijpers-, als je er langer over nadenkt…
  niet m’n gewoonte hoor, zo lang over knijpers nadenken

 16. Hester

  Wat leuk nog meer fans van de Deense knijper te vinden. Vorig jaar hadden wij een vakantiehuis in Denemarken gehuurd, waar ze ook die fantastisch mooie wasknijpers hadden. Helaas zijn we vergeten ze daar te kopen. Sindsdien op zoek naar een mooie knijper. Deze zomer weer naar Zweden, dus onderweg gaan we nu echt wasknijpers kopen!

 17. Wat denken jullie van ouderwetse mikken te gaan gebruiken ideaal

 18. Henriette

  Moet een pakje knijpers voor je meenemen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s