bootjes…

Jaren geleden, toen Anders nog ’n kleine jongen was. Met stiekelhaartjes en een korte broek. Hadden opa en oma ’n houten huisje, op een van de eilandjes in de Bergse Plas. Zo’n huisje, dat iedere herfst nog afgebroken moest worden. En opa had ook een stalen vletje met een seagull buitenboordmotor. En later zo’n na-oorlogse mercury. Opa leerde kleine Anders bootjes maken van ’n rietstengel.

Anders’ vader was marconist. Hij bevoer de zeven zeeën. Bij van Ommeren, bij Nedlloyd… Een beroep dat nu is uitgestorven. Iedereen kan bellen op zee. Niemand gebruikt nog morse. Later werkte hij als calibrator. Het instellen van radar- en zendapparatuur en stellen van electronische kompassen, tijdens proefvaarten. En Anders mocht wel ’s mee op zo’n proefvaart. Op de brug van grote zeeschepen. Ergens moet nog een foto zijn van een kleine Anders, met houtje-touwtje-jas, op ’n kistje aan het roer van een mammoettanker. Ook al een veroudert beeld. Want tegenwoordig hebben grote zeeschepen niet meer dan een stuurknuppeltje…

De vader van Anders had vroeger een zeilkano. En later een 12-voets jol. En nog weer later een heuse 16 m². Hij was kampioen van de Bergse Plas. Toen Anders een jaar of twaalf was, bouwde z’n vader zélf een bootje. In de ouderlijke slaapkamer. Het kon nog net (over het balkon) naar buiten. ’t Was een Mirror Dinghy. Nr 46939. Dat weet ik nog. En Anders’ vader droomde toen alweer van zijn volgende project; een echt Waarschip. Ik weet nog hoe we samen op de Hiswa in februari 1977 bij deze bouwpakket-scheepjes hebben staan kijken. En hoe we met een plastic tasje vol met folders, teruggingen, met de trein naar Schiedam…

Hij overleed in maart van datzelfde jaar. Op veel te jonge leeftijd. Van dat Waarschip is het nooit meer gekomen. Maar het verklaart misschien Anders’ voorliefde voor bootjes alles wat vaart en zeilt. En wie weet… heeft hij van bovenaf nog ’n beetje meegenoten, van de tochten, die Anders in z’n latere leven maakte. Op de zeilschool, als instructeur. Als opstapper op de Middelandse Zee. Als maat op de chartervaart. Of als schipper in de Oostzee…

( als antwoord op de vraag van inge & gerhard, waar de liefde voor bootjes, bij Anders vandaan komt… )


16 reacties

Opgeslagen onder by âlds

16 Reacties op “bootjes…

  1. een voorliefde kent vaak zo’n oorsprong

  2. Aha! Dus ook een zeemanskind!
    Toevalligerwijs zag ik vanmorgen datzelfde plaatje van een 12-voetsjol op de site van de klassenorganisatie. Het lijkt me wel wat, zo’n bootje. En dan wat wedstrijdzeilen… Nou eerst nog genoeg geld zien te vergaren.

  3. geweldig om te lezen.
    dank !

  4. Ik beheers nog steeds morse. (A-zendmachtiging)

  5. het zegt Elsje allemaal niets, maar het klinkt heel… ehrm… museaal.

  6. Nu ik dit zo lees zou die liefde ook makkelijk op mij of ieder ander over kunnen slaan. Heerlijk toch…

  7. Mooi!
    Dan heb jij vast ook wel de Bontekoe gelezen. Zo interessant vond ik dat altijd, toen ik nog een Nederlandsch studerend Cariesje was. ;-)

  8. Zo vader, zo zoon. Met een speciale voorliefde voor alles wat dobbert.

  9. Ah, dat is mooi, zo’n liefde, ik stam uit een familie van zandhazen, mijn familieleden kleuren al groen bij kabbelgolfjes…

  10. Hoe heeft Anders het haar nú zitten?

  11. Leuk,leuk,deze site en deze schrijfsels.
    Al heb ik weinig verstand van bootjes en scheepjes…

  12. Bert

    Mooi verhaal jongen

  13. Ik heb nog nooit gezeild, ik ken niemand met wie ik dat kan doen.

    Is dat leuk zeilen?

  14. Ja, dáár komt de liefde voor bootjes enz. zeker weten vandaan! Heerlijk, varen, alleen pleziertochtjes dan! Zalig, op zee, de wind , het water, de stilte en de vogels,vissen enz……wat wil je nog meer!

  15. Marl1

    Mooi, dat je water in je bloed. Niet alleen je ouders stromen door je heen, ook het water dus.

  16. het zojuist met ‘andere ogen’ dit bericht nogmaals gelezen. en zie nu niet louter bootjes (die zeggen me niks) maar de gedeelde liefde voor wat vaart tussen vader en zoon. of misschien wel de liefde voor bootjes die je letterlijk van je vader geërfd hebt.
    mooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s