Anderszn…

Tijd om ’t weer ’s over zeilen te hebben. Tenslotte was de subtitel van dit weblog ooit over zagen, zeuren & zeilen, of iets van die strekking. Afgelopen zaterdag. Zuid-oost drie, zonnetje erbij. En 30 kinders van de jeugdzeilclub. En ’n nieuw boâtsje. Naja, nieuw ? We hebben sinds kort de beschikking over een replica, van het bootje waarmee Willem Barentsz en z ’n mannen de terugreis van Nova Zembla maakten. Gebouwd anno 2008, maar naar origineel ontwerp uit 1590. Voor meer informatie over de cartograaf Barentsz (geboren Terschellinger) verwijs ik u naar hier, of hier. Maar laat ik u vertellen, dat het een onverwacht genoegen was, in dit bootje te mogen zeilen. Krap 4.88 m. lang, is het een knap staaltje zeemansschap geweest voor de mannen van Barentsz, een gevaarlijke zee als de Noordelijke IJszee, over te steken. Ook de kinderen waren hier wel van onder de indruk. Met het verhaal van Willem Barentsz, z ’n scheepstimmerman Gerrit de Veer en de overwintering erbij, werd het een waar stukje aanschouwend onderwijs. En het boâtsje zeilde beter, dan ik had verwacht…

8 reacties

Opgeslagen onder kultuer, Skylge

8 Reacties op “Anderszn…

 1. Heerlijk, vroeger vaarde ik met mijn grootvader ook in zo een bootje :-)
  heet(te) je opa Willem ? Of Gerrit…

 2. Respect voor Barentsz (jaja, eerst een s en dan een z). Wat een klein rotbootje zeg :-) Lijkt op de zeilpunter waar we in Giethoorn in zeilden. Ook zo’n gaffelzeil. (Of zoiets, ik heb er niet veel verstand van.) klopt (klik)

 3. Ik zag vandaag pas je reacties (die bij Blogger stonden ipv Haloscan) sorry. Hé, dank voor Barentsz, want die zocht ik gisteren voor mijn dochter d’r geschiedenisproefwerk. Gelijk even uitgeprint.

 4. Mooi bootje. Misschien leuk om binnenkort de route nog eens na te varen? Ik wil wel mee
  eerst maar ’s naar Vlieland…

 5. Naast Barentsz, hoeveel man zaten er verder in dat bootje toen lang lang geleden? Moet een beetje krapjes zijn geweest gok ik zo.
  met zes man per bootje (er waren twee boâtsjes). Overigens heeft Willem het zelf niet overleefd…

 6. idd een klein(er dan verwacht) bootje. maar super. dat dan weer wel. ooit, ooit, wonen we elders en hebben we ook ’n bootje. vind ik.
  vind ik ook. maar niet in het Behouden Huys, wel ?

 7. Prachtig verhaal. Ik heb het boek verslonden. Leuk bootje ook.

 8. Fok ree! Fok bak!

  Ja, ja, ik heb ooit ook eens een blauwe maandag gezeild … maar dan niet in zo’n klein bootje ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s