kompjuterproat…

Live sucks ! Tenminste, afgelopen week. Een hardnekkig virus had zich genesteld in onze computer. En ik aldoor maar pochen, dat wij daar nog nooit zelden last van hadden… En als ik zeg hardnekkig, dan bedoel ik ook hardnekkig. Anti-virusprogramma en firewall waren disabled, opnieuw installeren was eveneens onklaar gemaakt. Het bureaublad was gekaapt, de Google zoekmachine gemanipuleerd (telkens verscheen er bij een zoekactie ‘go.google.com/enz.’ en kreeg je iets geheel anders dan waar je naar zocht), de computer was traag als dikke stroop en stond herhaaldelijk vast. Tijd voor grove maatregelen… In de veilige modes (F8) ben ik zélf maar op zoek gegaan in files en registers. Mappen en bestanden werden weergegeven in een lijst met details en op datum en zo heb ik gewoon alles eraf gebonjourd wat er in de laatste weken bij was gezet. En dat was aardig wat. Onder het motto ‘dat stond er een maand geleden ook nog niet op en toen werkte alles nog prima’ heb ik ‘ns flink schoongemaakt. Ik was inmiddels ook al op het niveau van ‘wanneer Windows er dan mee kapt- het zij zo…’ En het verlangen naar een iBook of PowerBook is zelden zo groot geweest ; )
Aangezien er in de veilige modes geen .exe bestanden uitgevoerd kunnen worden, was het D-day voor de oude Aldibak met ruilhart. Voorzichtig werd opgestart met de vingers gekruist. De desktop werd hersteld en de firewall weer geactiveerd. Toen moest ik toch echt het net op. AntiVir was dusdanig vernield, dat er geen andere oplossing overbleef als opnieuw installeren. Maar ook mijn oude trouwe vuurvos kon zelfs door de veearts niet meer worden gered. Weg dus met die handel en opnieuw downloaden. De enig achtergebleven browser was dat vermaledijde Explorer en deze vertikte het om een andere browser binnen te halen. Of een naar geintje van Bill Gates, of nóg weer achtergebleven sporen van een een of andere Trojaanse Knol. Het idee, dat het hier om een Trojaanse pony ging, had ik al lang laten varen… Firefox wilde niet, Chrome niet. Uiteindelijk kon ik Opera wél binnenhalen. Met Opera heb ik vervolgens AntiVir weer opnieuw binnengehaald (AVG wilde ook niet) en aan het werk gezet. AdAware kon niet meer updaten, dus vort ermee. Via GooglePack de Spyware Docter geconsulteerd en wat díe nog allemaal vond ! Daar lusten de honden geen brood van, zal ik maar zeggen. Toen heb ik alle infecties gewoon op een papiertje genoteerd en heb vervolgens in de veilige modes van alles weer verwijdert. Daarna (fingers crossed) de boel weer opgestart en taráá; de computer is nog nooit zo snel geweest. Als een gek Internet Explorer en Outlook, voorgoed verwijdert, inclusief de meeste sporen in WINDOWS32, cache memories en config sys registers. Toen mijn vertrouwde Firefox (die inmiddels nét een nieuwe versie hadden) weer binnengehaald. Die moest toen nog wel weer even de skin van versie 2 krijgen, want een modern nieuw vachtje kon ik nu echt niet waarderen… Gelijk nog even wat nieuwe plugins erbij (we waren toch bezig): bijvoorbeeld zo’n handig Pdf-achtig handje om door je pagina ’s te scrollen. Natuurlijk werd er tussendoor nog volop gescand door AntiVir & de Spyware Dokter en veelvuldig opnieuw opgestart. Met andere woorden, er zijn weer voldoende uurtjes in gaan zitten… Wat bezield die hackers. Opsluiten die gasten. Levenslang in een kleine cel met een Vista-computer met Norton, zou ik zo zeggen ! Dát zal ze leren, die verachtelijke computercriminelen. Misdaad is het. Diefstal ! Van andermans spullen afblijven. Gespuis… @#$$%&^!

En hoe is dit nu allemaal gekomen, zult u zich afvragen ? Je had de boel toch zo goed voor elkaar (met cynische ondertoon) ? Zeker toch vieze plaatjes zitten kijken ?
Analise van de gebeurtenissen van de afgelopen periode, lijden tot de volgende hypothese:
Voor de een of andere update, heb ik een tijdje terug mijn firewall tijdelijk uit moeten zetten. Vergeten weer te activeren, blijkbaar. Niks aan de hand. Firefox is veilig en ik haal mijn mail binnen met Thunderbird, dus ik heb nooit iets gemerkt. Totdat. Ik IE gebruikte om een advertentie voor onze stichting te zetten op onze plaatselijke eilander Marktplaats.nl Hier kun je met Firefox op de een of andere wijze, geen foto ’s bij je advertentie plaatsen, dus vandaar. Daarna heb ik waarschijnlijk met Google nog even naar iets gezocht. Met Explorer dus. Zonder firewall… Sukkel die ik ben.
Da ’s ongeveer vergelijkbaar met het neuken zonder condoom in Thailand op Terschelling (tijdens de bouwvak) ofzo…

22 reacties

Opgeslagen onder web

22 Reacties op “kompjuterproat…

 1. Bert

  Bert zegt koop een mac
  Bert heeft helemaal gelijk…
  ps. heb ’n klus voor je ons

 2. Zo te zien heb jij helemaal geen dokter nodig!

 3. Wat een ellende, heeft Opera je toch een beetje gered. Internet explorer verwijderen is wel begrijpelijk, maar niet slim, je hebt hem helaas nodig voor de windows updates. Dat is de macht van microsoft. Ik heb hem er wel op zitten maar gebruik hem bijna nooit, ben een echte Opera fan. Volgende keer misschien toch maar zo’n mooie I-mac ? Overweeg ik zelf wel.
  ach, niet slim… ik haal toch nooit updates binnen. de enige updates die je krijgt zijn IE veiligheidsdingetjes. die heb ik niet nooit meer nodig. hoop ik… ennuh, dat Opera heeft nóg een aardige optie. Je kunt ín Opera zien hoe je site er in IE uit zou zien. toch handig voor het controleren van m’n html-sites !

 4. Ik zal Gerhard binnenkort vragen om doktertje met mij(n computer) te spelen, het klinkt veelbelovend!
  Ja precies, een Mac. Daar hebben wij er twee van thuis, ideaal, alleen ik nog niet.
  Enneh verder…. Zou je Thailand niet vervangen door Terschelling in de zomer?

 5. maarre, ik heb Linux. Nooit gezeik mee, wel veel werk om te installeren.
  Windows moet zo veel mogelijk vermeden worden in een gezond mensenleven.
  die laatste linux heeft zeker pretentie. helaas werken er ’n boel programma ’s niet (meer) op…

 6. Ik glimlachte, ik heb sinds vorige maand Leopard! :-)

 7. Het laatste deel snap ik, het eerste deel is abacadabra. De helft van de termen heb ik nog nooit gehoord…

 8. An apple each day
  keeps the doctor away!

 9. @Marl1 kan die ook door de USB poort? Dat scheelt een hoop gedoe elke keer!

 10. Ik gebruik IE alleen als het echt niet anders kan … en dat is maar goed ook. Van een vuurmuur weet ik niks, als dat maar goed gaat.

 11. Argh, wat een gedoe. Ik begrijp dat je nu een ieder adviseert om nevernooitvanzijnlevensdagenniet-nee-dus-echtNIET de firewall uit te zetten?
  Dat advies is loud&clear binnen gekomen!

 12. Cat

  Ik durf haast niet te zeggen, dat het hier het laatste jaar eigenlijk wel heel goed is gegaan ;-) …maar ik kèn de ellende…de frustratie…en de verlangens…ook díe…naar een bestaan ZONDER computers. Lekker veilig noteboekje (note the difference met notebookje) en pennetje. Dat lekkende vlekje neem ik dan wel op de koop toe…

 13. je hebt er wel een heul leuk verhaal van gemaakt, op een taalfoutje hier en daar na, maar ik ging er maar vanuit dat je het heul snel, want geïnspireerd zat te typen.
  vriendje zweert ook bij ibookmacpowerflaptops, maar ik ben al lang blij met m’n 2ehands aldi bak. en gewend aan IE. en safari sucks. en firefox dut heul veul nie. en ik vast een vuurmuur. *check*
  vriendje zegt ja.
  geïnspireerd ? des duivels was ik…

 14. Tjee, nooit geweten dat Terschelling zo’n wild eiland is :)
  Maar ik herken je probleem hevig en vind het zeer dapper dat je zelf de registers in bent gedoken: ik word tot nu weerhouden door al die ‘zou je dat nou wel doen’ bordjes waardoor ik alweer weken met mijn (kantoor)computer klooi.
  Er waart een beestje in rond, dat is zeker. Misschien dat…nu je het zegt…het was niet Terschelling…maar toch…Vlieland, zou dat ook zo gevaarlijk zijn?

  had je dan geen regenjas mee, laatst op Vlie ?

 15. Hee Erik !
  krijg het inderdaad een beetje door, maar heb er nog niet heel veel tijd voor. Volgens mij zie je ook de reacties niet op de pagina zelf (?) Kan jij misschien even kijken hoe dat moet, ik kijk er denk ik overheen. Wachtwoord is nog hetzelfde !

  Groetjes daar!
  kus Lotte

 16. Je hebt ervan geleerd… en ach, computers. Mijn eigen PC is al een maand stuk. Startte niet meer op. Zelfs de computerzaak met zijn whizzkids weten er nog geen raad mee… mooi klaar ben ik.

 17. He, ho, wacht ff: terwijl ik een weekendje het land uit ben een van mijn favoriete blogs omdopen?! dat gaat echt niet zomaar hoor! daarvoor moet je, minstens 3 maanden van tevoren, schriftelijk, in drievoud, toestemming vragen! ;-)

  maar relevanter is: hoezo een nieuwe naam en waarom deze? vurtel, vurtel!! ik ben reuze nieuwsgierig!

  ach… had ’n nieuw kopfotootje.
  en daar paste dit wel bij…
  volgende maand weer gewoon wat anders
  ; )

 18. Jeetjemekreetje, wat een doffe ellende. Heb jij ff giga in de rats gezeten. Gaat het nu weer een beetje met je?

 19. It foarunder.
  !
  guode ynfal ?

 20. Prima uitgelegd, je kunt zo een weblog voor computerliefhebbersdieernietzelfuitkomen beginnen, ik wordt vaste bezoeker.
  Ik was aan het zwoegen met een tegendraadse webbuilder, tot ik erachter kwam dat ik met openoffice makkelijk hele stukken tekst kan omzetten naar HTML zodat de site van de huurdersvereniging weer iets beter leesbaar is.
  O, ja weer een hele mooie kopfoto.

 21. Tjonge …. wat een verhaal zeg. Ik hoop niet dat het me gaat overkomen, tot nu toe nog steeds alles goed gegaan! Je wist je er toch redelijk goed in je eentje uit te redden. Dat toch wel weer. Mooi gedaan, ik weet waar ik moet zijn als mij iets overkomt! cu ;-)

 22. Uut Utregg

  An Apple (!!) a day keeps the doctor away… :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s