Aleksej Wii ?

Naast de Wii, die grotendeels door dochterlief bij elkaar gespaard is, zat Anders de laatste tijd vooral in de boeken. Met zijn neus dan.
Na een lange periode van vooral Scandinavische thrillers, ben ik de laatste jaren gek op Oost Europese en Russische literatuur. Deels verklaarbaar door de bemoeienissen met Wit-Rusland natuurlijk. Zo las ik laatst ‘de Man die zijn wereld opdronk‘, van Aleksej Ivanov. Met een hoofdpersoon, die maar zo uit een boek van John Irving of William Kowalski weggelopen zou kunnen zijn. Met één groot verschil: het is een Rus. Een Russische onderwijzer, om precies te zijn. Met een voorliefde om de gebeurtenissen in zijn leven samen te vatten in verzen en gedichten. Naast de strubbelingen met zijn niet al te brave leerlingen en een autoritaire adjunct-directrice, zijn het vooral de belevenissen met z’n vriend Hokker, die tot hilarische taferelen lijden. Viktor Sergejevitsj worstelt met het leven, de liefde en de wodka. De climax van het boek zit in het (laatste) deel waarin Vitja met een groep leerlingen de wildernis intrekt. Een aanrader.
(voor een échte recensie klik hier)

En als laatste las ik ‘Kleine Landjes‘ van Jelle Brandt Corstius uit. Ik was er een tijdje terug al in begonnen. Maar was ’t even kwijt. Dat heb je wel ‘ns, wanneer je op twee plaatsen woont… En om er maar weer even in te komen, ben ik maar weer van voor af aan begonnen. En ik heb, ondanks de soms tragische verhalen, nog meer moeten lachen om de belevenissen van onze correspondent, als om zijn eerste, ook al vermakelijke ‘Rusland voor Gevorderden’. Natuurlijk kwamen sommige passages bekend voor, na het zien van de serie. Maar om heel eerlijk te zijn, heb ik, ondanks dat ik de serie erg boeiend vond, nog meer genoten van het boek. Dank, Jelle.

Nu maar weer ’s een Scandinavische thriller.
Er liggen er nog minstens vijf te wachten…

15 reacties

Opgeslagen onder boekenijs

15 Reacties op “Aleksej Wii ?

 1. Ik houd wel van russen, maar ik bewaar ze altijd voor de winter. Op de een of andere manier komen ze dan beter tot hun recht. Deze naam zal ik proberen te onthouden. Dat lukt toch niet, maar als ik hem in een boekhandel tegenkom dan herken ik hem wel. En Jelle vergeet ik natuurlijk niet, al was het maar door zijn vader.

 2. Het lijkt wel of ik geen tijd kan vinden om te lezen…ben aan vakantie toe ;)

 3. Me!

  Momenteel lees ik bijna niets, maar de hele Sjowall en Wahloo collectie zijn reeds verslonden en staan op de boekenplank.

 4. Ja die jelle, ik heb van z’n programma genoten. Hij schrijft ook columns in de trouw.

  schrijft schreef

 5. Bedoel je een Mankell? Die zijn altijd goed!

  ook…

 6. Salty

  Some books are to be tasted, some to be swallowed, and some few to be chewed and digested…….

 7. Mooie aanraders, ik ga even sneupen.

 8. Ik lees haast niet. Kan er de tijd niet voor vinden. Erg hè …

 9. Nou, om nou te zeggen dat ik veel Russisch werk heb gelezen, njet. Ik struikel al na pag. 3 over alle namen en bijnamen. Heb jij daar geen last van, Anders, of lees je daar gewoon overheen?

  valt mee, ’t went.

 10. Kleine landjes en Rusland voor gevorderden staan hier ook in de boekenkast. Die Jelle is echt een hele goede correspondent !

 11. Ik ben geloof ik ook in een stuk of vijf boeken tegelijk bezig. Bij biebboeken is dat wel vervelend, want die blijven dan veel te lang liggen. Van de boetes had ik ze gewoon zelf kunnen kopen.

 12. Zit nu middenin het Bureau, nog een deel of vijf te gaan en dan komen misschien de Russen.

 13. je leest een aardig woordje over de grens dus ; ) maar over je woonsituatie? twéé plekken? ik heb er destijds (‘we gaan verhuizen’) niks van begrepen, denk ik..

  beter lezen ! ; )

 14. wij sparen inmiddels al een half jaar voor de Wii, al het zakgeld van kvtje gaat in het spaarvarken voor dat apparaat

  ik moet zeggen, ’t is best geinig. In elk geval bewegen ze nog ’s ; ) Beter als de halve dag met twee knijpende duimen naar zo’n nintendo ds te staren…

 15. Kleine landjes heb ik nog niet gelezen. Klinkt interessant alhoewel ik tegenwoordig meer van de Centraal-Aziaten fan ben (Aitmatov bijvoorbeeld).
  En ken je de boeken van Bakoenin? Ook aanraders!
  nooit van gehoord. Vertaald in het Nederlands ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s