op ‘e fyts (vervolg)…

Strikt gezien heeft u nog recht op het vervolg van de fietstocht door Friesland slash Overijssel. Nou goed… voor die 5 reaguurders dan:

Het schelpenpad brengt me in de Brandemeer. Een veengebied van SBB. Ik stop even bij het oude veensluisje, eigenlijk alleen een bassin zonder sluiswanden, met aan weerszijden sluisdeuren. De sloten hier zijn prachtig. Zwanenbloem, dotters, kattestaart, wilgenroosje, pijlkruid, lisdodden en ik zie ook weer ‘ns egelskop. Verderop is een voormalig boothuis ingericht als ‘bezoekersschuur’. Er zitten wel twintig zwaluwnesten en ze vliegen in en uit. De vogelkijkhut sla ik over en langs de Jonkersvaart fiets ik de Rottige Meenthe in (drie buizerds). Bij de driewegsluis is de brug open en kijk ik op m’n gemak even rond. Conclusie: leuke plek, alleen jammer van de uitspanning in het midden en de nieuw aangelegde haven. Maar goed, er moet natuurlijk wel verdient worden… Een half uurtje later zit ik op ’t terras van café de Kolk in Ossenzijl aan een koffie verkeerd met appelpunt. Ik bel mijn slaapadres, bij mensen die voorheen een aantal keer bij ons op Terschelling hebben overnacht. Daar zie ik nog ’n stukje van de Tour en praten we gezellig bij. Vooral Jan kan boeiend vertellen over de tijd dat ze nog in de Ribben, riet sneden. De 6 hectare zijn nog altijd in de familie; zoonlief heeft het stokje overgenomen en is daarnaast tevens rietdekker. ’s Avonds doe ik een hapje in ’t dorp  bij eetcafé de Kolk. Het eten is goed en staat binnen ’n mum van tijd voor m’n neus. In mijn moleskine-agenda schrijf en teken ik met tussenpozen de belevenissen van de dag. Zouden ze denken dat ik ’n culinair recensent ben, want ze zijn overvriendelijk , rete-snel en vragen me om de haverklap of het me aan niets ontbreekt… Dan nog ’n borrel bij de familie beneden. Jan verteld over de aanvaringen met SBB, de flora en fauna en het harde leven in de Ribben. Als ik naar bed ga begint het te regenen.

En dat doet het de volgende ochtend nog en niet zo zuinig ook. Na een ontbijtje neem ik afscheid van de familie Visser en ga ik naar het bezoekerscentrum van SBB. Als ik ’t hele winkeltje en alle panelen en filmpjes wel bekeken heb regent ’t nog aldoor. Een blik op de buienradar achter de kassa maakt ook niet echt vrolijker en ik besluit maar gewoon te gaan. Het leek iets lichter te worden, maar net Ossenzijl uit breekt er een wolk recht boven me. Natter dan nat kan toch niet, dus ik ga maar gewoon door. Kalenberg is pittoresk en het pad gaat over kleine bruggetjes langs mooie huizen. Bij het gehucht Nederland is m’n broek alweer droog gewaaid en via Wetering rijd ik naar Dwarsgracht. Mooi hoor, hier zou ik wel willen wonen… De huizen aan de westkant zijn niet met de auto te bereiken en de bewoners lopen allemaal met ’n kruiwagen. Giethoorn is ’n echte touristtrap. Zelfs op ’n dag als vandaag, lopen er groepen Japanners langs de gracht. Ze zetten elkaar allemaal op de foto… Als de lucht weer pikzwart wordt, vlucht ik café de Fanfare in voor ’n bak koffie. Hier is destijds de film van Bert Haanstra voor een groot deel opgenomen. Dan is ’t brugje op, brugje af door Giethoorn. Langs de punterwerf van Schreur en vervolgens het dorp uit en dwars door het weiland naar Wanneperveen. Langs de Kierser Wijde (twee buizerds) kom ik bij Meppel. Daar is ’t nog even een gedoe om de kortste weg te vinden naar de Reeststouwe, waar ik onder spoor en snelweg door wil. Bedrijven-terreinen, industrie en bizar aangelegde woonwijken proberen mij van m’n weg af te brengen. Maar uiteindelijk kom ik toch uit waar ik wilde. Door het Reestdal (negen ooievaren) gaat het nu via Lankhorst, IJhorst, Bloemberg, Fort, Drogt en Bazuin naar  Zuidwolde. Ik begin m’n kont te voelen en ruik de stal. Met andere woorden; er wordt nog maar zelden gestopt voor een foto en drinken doen we al fietsend. Ik kruis de provinciale weg waar ’t eigenlijk niet mag en over de onverharde Slagendijk snij ik een flink stuk af. Het zand is op sommige stukken wel zo mul, dat er even gelopen moet worden, maar eigenlijk is dat wel even lekker. En zo fiets ik rond ’n uur of zes het erf op van onze vakantieruilwoning. Tijd voor ’n biertje en het zwembad !

12 reacties

Opgeslagen onder op 'e fyts

12 Reacties op “op ‘e fyts (vervolg)…

 1. Me!

  Het vervolg lijkt meer op afzien. Ik kan me voorstellen dat je daarna met een biertje naast je in slaap sukkelt.

 2. Dat was een heel mooie tocht, ik ken al die plekjes wel van wandelingen en fietstochtjes, maar al die plekjes op één fietstocht, wat ’n eind! Geen wonder dat je wat pien in de kont had.

 3. Stoere tocht die je onversaagd hebt doorstaan, behoudens een zere kont. Zelf heb ik ook nog wel eens in die contreien gefietst. Giethoorn deed toen ook al zijn naam eer aan, het goot er van de lucht. Kan me overigens ook nog een plaatsje herinneren dat heette: Muggenbeet. Ook dat plaatsje deed zijn naam eer aan, ik zal niet verklappen waar die mug me heeft gebeten, maar ineens was ik de vrouw met de 3 borsten! Een bezienswaardigheid, dat dan weer wel!

 4. Ik gaf mijn nieuwe blog een andere, en meer toepasselijke, naam. Je reactie is spijtig genoeg mee verdwenen ;) En voor het geval je twijfelde ja, ik ga hem stappen…tot nog eens!

 5. Pascal

  Het leven is goed, dat is duidelijk.

 6. wel een heeeele lange fietstocht zeg

 7. Flinke tocht, dat cafe De Fanfare wil ik ook nog eens een keertje zien.

 8. Ossenzijl, daar kon je vroeger niet echt komen met een grote tjalk, maar omdat onze mast gestreken kon worden met bokkenpoten gingen we er toch regelmatig heen. Via Muggenbeet. Met westelijke wind kun je door de Kalenbergergracht alles zeilen, fantastisch.
  We legden dan vaak aan bij het bezoekerscentrum, een tochtje met de boswachter was een openbaring, maar voor mij was het de ochtend.
  Geen muggen, hele schip nog in rust, in mijn pyama aan dek met een boek en een kop thee. Heerlijk!

 9. ruud

  Mooie beschrijving van een route die ik nooit zal bereizen. Blijf je toch op de hoogte van de mooie plekken in nederland. Het ultieme vakantiegevoel van de thuisblijver die meegeniet van zulke reisbeschrijvingen. Ga ermee door. Ik lees ze graag

 10. bl@nkie aka .....

  Een heel mooi verslag. Wat zijn er toch nog veel mooie plekken in dit kleine kikkerlandje. ;-)

 11. Mooie tocht en een mooi verslag, krijg er zin in om hem te fietsen (terwijl ik net terug ben van 3 weken fietsvakantie n.b.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s