hej, jag heter Anders… vad heter du ?

En zo zat Anders gisteravond opeens weer in de schoolbanken. En niet op m’n eigen schooltje. Nee, in de bankjes van het NHL, waar ‘ie natuurlijk gelijk de eerste avond al verdwaalde. Want, wat een complex… Gelukkig was ik de enige niet. Die het lokaal niet kon vinden bedoel ik. Twee uurtjes Zweedse les. Gewoon, omdat dat leuk is. Trevlig, zeg maar…
Eigenlijk had ik natuurlijk gewoon Wit-Russisch moeten gaan doen. Vanwege onze Wit-Russische bemoeienissen. Maar ’n Slavische taal, met ook nog ‘ns een ander (cyrillisch) schrift,  dat leek me geen haalbare kaart. Evenals Deens. Want dat is tenslotte gewoon ’n soort onverstaanbaar Zweeds.
Nu die Zweedse video ’s van “Het Eiland Zeekraai‘ maar weer ’s opzoeken op zolder…

17 reacties

Opgeslagen onder oar...

17 Reacties op “hej, jag heter Anders… vad heter du ?

 1. Salty Letters

  jelskedei! is alles wat ik weet van zweeds, noors of whatever…klinkt wel lekker moet ik eerlijk bekennen.

 2. Veel succes en ik doe mijn best op de spaanse schoolbanken ;)

  Kun je dat niet met ’n mp3 tje doen,
  tijdens je looptrainingen ?
  #effectiefleren

 3. baasbraal

  Hej Anders, Jag heter Janneke och ja bor in Sverige nu! Jag studerar Svenska också, men jag talar Svenska alla dagar. Jag behöver Svenska om hier te overleven. Wat leuk om te horen van iemand die zomaar voor zijn lol Zweeds studeert! Ik heb er ook plezier in, hoor, maar het is toch anders als je het nodig hebt. Ik weet best waarom jij zweeds studeert en geen witrussich: als je anders zou heten zou je misschien wat anders studeren, maar nu heet je Anders dus studeer je niets anders dan zweeds. Anders zou je wel Pjotr heten of zo. Ik hou een blog bij over hoe het met ons hier gaat in Zweden en ook over ons zweeds, dus als je het leuk vindt kan je eens kiijken en commentaar geven. Het adres is: http//baasbraal.wordpress.com. Trouwens: leuk filmpje!

  Even gestruind op jullie blog. Leuk. Laat ook zien dat je op latere leeftijd, die kant nog op kunt. Dat geeft moed ; ) Zal nog ’s vaker lezen… hejdå !

 4. Ik heb eens een basiscursus Russisch gedaan. Gewoon uit nieuwsgierigheid, ook naar die letters. Maar Zweeds kun je in ieder geval regelmatig op TV horen. Veel succes!

  Дзякуй

 5. Me!

  Dan kun je me ongetwijfeld al vertellen hoe ik daar een biertje moet bestellen…

  en öl, snälla…

 6. Bert

  In Engeland hebben ze een heel andere oplossing voor het taalprobleem. Daar wordt op de tv de Zweedse politieman Wallander gewoon door een Engelsman gespeeld. Wel in Zweden opgenomen, dat dan weer wel.

  vind ’t wel een goede serie, maar ja… jammer dat ’t niet in ’t Zweeds is

  ps dacht dat Zweeds juist een onverstaanbaar Deens was.
  nej, andersøm…

 7. Succes! Het enige Zweeds wat ik ken/kan is knackebrod, en zelfs dat kan ik niet goed spellen op mijn toetsenbord. Geen idee hoe ik alle rondjes en streepjes moet doen. Het is toch een soort cyrillisch…

 8. Köttbullar laxfilé klippan billy krusbärsylt rationell lack lampan pax komplement…. wij spreken een aardig woordje Zweeds hoor ;-)

  wist je dit : klik ?
  overigens ben jij een nachtkastje

 9. baasbraal

  Ja, en nu zinnen maken, hè

 10. Jaloezie alom hier! Ik twijfel nu al voor het derde jaar over een cursus Zweeds. Want ja, wat heb je aan een taal die door 8 miljoen mensen gesproken wordt in een zeeer beperkt stukje wereld als je ook je tijd in Spaans of Chinees kunt investeren.
  Mijn broertje heeft van zijn 11e tot zijn 16e wel Zweedse les gevolgd en kan het 8uurjournaal aldaar prima verstaan. Dat vind ik Fantastisk, jättebra, underbar och sa fin!!
  En het sentiment zit hem hier in Adam och Eva, een zweedse puberfilm die ik praktisch uit mijn hoofd ken. Maar jij doet dat natuurlijk in eiland stijl.

  ken ik wel. wat ik ook leuk vond, was Ebba och Didrik. Heb er zélfs even aan gedacht om onze eerste dochter Yrla te noemen…

 11. baasbraal

  Gewoon doen! Het is heerlijk om allerlei woorden te herkennen (of juist niet , weet je wat een säng is?) . Ook bij het aanleren van weer een andere taal heb je war aan je kennis van het zweeds. Bovendien weet je nooit waar je het nog eens voor nodig hebt. Kijk maar eens op ons blog. Wij hadden net een jaar spaanse les achter de rug, toen mijn man gevraagd werd voor deze baan isn Zweden.

 12. Ha! Kom hier via Bette en val midden in de Zweedse boter. Wat een uitdaging om Zweeds te gaan leren. Maar hartstikke leuk. *denkt genietend terug aan Zweedse kinderfilms van vroeger en de boekjes van Astrid Lindgren*
  Succes!!

 13. baasbraal

  Onze zweedse leraar raadt aan om zweedse kinderfilms te kijken en dan de ZWEEDSE ondertitels aan te zetten. Ik heb hiet nog geen dvd-speler, maar na de verhuizing in november ga ik dat zeker doen! Ik heb ook al wat zweedse kinderboeken gezien die ik misschien ga kopen………

 14. baasbraal

  Ja, en wat dacht je van Lotta? ‘Lotta kan al bijna alles’, is jaren een favoriet van me geweest als ik kinderen voorlas. Een heel leuk kerstverhaaltje voor kinderen.

 15. Op basis van dit stukje ben ik eens gaan surfen en heb die avond nog een tiendelige Astrid Lindgren DVD box gekocht. Hij is inmiddels binnen. Behalve Zeekraai is er Bolderburen, Rasmus, Madieke, Karlsson…. 15 zalige uren Zweeds sentiment.
  Nu nog pepparkakor bakken, dan is het feest compleet.

  hebben wij ook… maar ik vind ‘m leuker dan de kinderen ; ) #jeugdsentiment

 16. beste lotta

  ik ben het christiane
  hoe gaat het daar met u
  ik heb het van u mama gekregen om in contant de komen
  je heb wel geen afscheid genomen van me
  ik hoop dat ik je zie als je terug
  ik blijf in contact met u

  groetjes van christiane vandeputte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s