zweefthee…

Vroeger. Had ik ’n meisje, dat enkel thee dronk. Geen koffie. Thee. Ze heette Renate en had er toen al sterrenmixthee in zakjes bestaan, dan had ze dat gedronken. Veel Een aantal vriendinnen later, leerde ik vrouw Anders kennen. Welke bij mijn familie koffie heeft leren drinken. Zwart dus. Sterk en zwart. Uit zo’n Italiaans percolator potje. Dat was dus gelijk hogeschool koffiedrinken voor haar. Melk of koffiemelk hoorde er niet in en was ook nooit in huis. Koffiemelk dan. Melk natuurlijk wel. Maar niet voor in de koffie, dus. Vele jaren later drinkt Anders zelf ook niet meer van die sterke koffie. Dat komt eigenlijk door het eetcafé, waarbij je de hele dag door, dan weer met die dan weer met die even ’n bakje deed. Da ’s niet goed voor je maag en aangezien er een espresso apparaat stond ter waarde van een middenklasse auto, waarmee ook heerlijk cappuccino en koffie verkeerd gemaakt kon worden, stapte ik over op deze laatste koffievariant. Thee drink ik nog steeds weinig. Soms ’n bakje ’s avonds. ’t Liefst ‘winterglow’ of kaneelthee. Maar dat is natuurlijk weer geen echte thee, waarschijnlijk. Ook vrouw Anders is weer terug bij thee. Sterrenmix, groene thee met cranberry en meer van dat soort vage zakjes. Ik was laatst in Amsterdam, en daar dronk men grote glazen heet water met een bos mintbladeren. Ik hoorde van onze kennissen, die daar de horeca bestieren, hoeveel winst ze maakten met zo’n zak bladeren van de groothandel. En afgelopen weekend, op een arti farty bijeenkomst dronk men kamillethee. Zomaar. Aan de bar… De laatste keer dat ík kamillethee dronk, was als jongetje van acht. Dat moest van mijn moeder, als ik verkouden was. En vies dat ik dat vond…

19 reacties

Opgeslagen onder by âlds, eamelje

19 Reacties op “zweefthee…

 1. Me!

  Ik ben ook een echt theemens wat later koffie is gaan drinken. De laatste tijd dus weer thee. Wel echte, niet met van die vruchtensmaakjes. Het liefst de wat zwaarde theesoorten. Lapsang Soechong is daar één van.

 2. Me!

  Oeps, eerst nalezen in het vervolg geloof ik wat=die, zwaarde=zwaardere. Ik moet nog even wennen aan mijn nieuwe bril.

 3. Als ik thee drink denk ik altijd ‘best lekker’, maar toch drink ik het zelden.

  als ik aan een andere vrouw dan de mijne denk, denk ik ook vaak ‘best lekker’, maar toch doe ik er zelden wat mee…

 4. Ik zet koffie, eet soms de slagroom eraf, maar drinken……?
  Nee, vergeet het maar.

 5. Volgend jaar op De Parade en andere Yuppen-evenementen betaalt men 2,50 euro voor een kopje met uitsluitend heet water. Let op mijn woorden! Zelf drink ik graag water. Vooral de Russzchzische fari-jant…zzz *valt om op bed met de sokken nog aan*

  na de zelf-gestookte variant daarvan in Wit-Rusland,
  ben ik daar iets voorzichtiger mee geworden…

 6. Moest al grijnzen bij de titel… :-)

  Zweefthee is nu eemaal puur en lekker enzo. Heb zelfs -ohoh- een aantal muntplanten in de tuin, om het betaalbaar te houden. En dankzij Inge zit ik dagelijks aan de verse kamille-thee… yumm hoor.

  Op kaneelthee doe ik het trouwens ook goed. Eén van mn winterfavorieten. En voor ’n goeie cappuccino gaat mijn snaveltje ook open!

  Die muntplanten… die staan toch naast je Cannabis struikjes ?

 7. Maar er is ook nog zoiets als geen koffie lusten. Da’s op mijn van toepassing (en mijn zus trouwens ook). Ik heb daarom een heel arsenaal aan theesmaken staan. Da’s niet zweverig, da’s pure noodzaak.

 8. Die grote glazen heet water met bos mintblaadjes plus een beetje honing vind ik heerlijk. Knap ik helemaal van op. Ik heb wel gehoord dat men de blaadjes soms hergebruikt.

 9. Als ik van mijn werk kom…kopje koffie en blogs lezen. Een huiselijk ritueel dat ik me niet kan voorstellen met een tas thee ;)

 10. Ik ben zo’n vreselijke theemiep. In studentenkringen is dat echt niet hip, maar wat doe je er aan. Het is praktisch het enige dat ik drink, naast water. Gewoon gewenning denk ik, zoete drankjes vind ik nu veeeeels té. Dagelijks klok ik minstens drie liter achterover, meestal groen. Das wel echte thee hoor (met theïne en al), maar kruiden kunnen me ook bekoren. Pickwick met een smaakje vind ik voor nepperds. Appelthee. Alsof iemand daar intrapt.

  ik wel dus… #neppert

 11. Ik denk dat ik dit stukje maar oversla.

 12. … dronk men (lees: Yvonne) kamillethee (lees: stinkthee).

  mag best hoor, mijn naam noemen.

  Yvonne

 13. vind mezelf ook wel echt een theemens, maar zonder koffie is mijn dag niet wakker te krijgen……Niet meer zoals eens, ontbijt met zwarte koffie en sigaret, tegenwoordig netjes ontbijt met liter thee gevolgd door koffie. Zou ik twee keer zoveel zijn gaan drinken in de afgelopen jaren?

  zwarte koffie met ’n sigaret
  en dan snel naar het ……
  ; )

 14. Drie keer per jaar ga ik naar de toko voor een kilo jasmijnthee. Daar zweer ik bij maar in noodgevallen drink ik ook wel goede ceylonthee. In horecagelegenheden waar men je zo’n doos met modieuze smaakjes voorhoudt vraag ik altijd nuffig: is er geen gewóne thee? Soms is die er dan echt niet. Waar moet dat heen met de wereld.

  kun jij geen jasmijnthee verbouwen,
  in dietuin van je ?

 15. Mijn dochter werd ooit in Oostenrijk ziek en had koorts. We haalden de dokter; een frisse kwant in Lederhosen, met zo’n afgebiesd groen jasje. Hij bekeek haar en jodelde: “Lindenblütentee”. En dat hielp.

  Lindenblütentee jodelen… kijk, dat zou ik nu graag ‘ns hóren…

 16. Heden drink ik koffie en water. Soms wel thee maar de regelmaat is eruit. Dat komt, de English tea is op. Daarom nu tussendoor Ceylon en Darjeeling. Moet nodig naar de overkant om voor een nieuw pak Tetley.
  Liever geen mint of kamille (ben niet ziek)

 17. sonnetje

  Ben zowel koffie- als theeleut vrees ik! En ja, zo’n zweeftheetje is echt best lekker. Volgende zomer ook hier in de tuin maar es wat van die plantjes proberen te kweken.

 18. Ik ben een echte theemuts.. En drink dus nooit koffie.

  ook geen Braziliaanse ?

  Braziliaanse koffie

  Ingrediënten voor 1 personen
  -suiker
  -grand marnier
  -cognac
  -koffielikeur (Tia Maria)
  -koffie
  -verse room of slagroom
  -cacaopoeder

 19. ilma

  thee is de nieuwe wijn, hahahahah
  hot lekker, leuk dat je even langs kwam zweven, moet je vaker doen zorg ik dat ik de nieuwe wijn of echte in huis heb,……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s