terug…

Net terug uit Oostenrijk. Van de sneeuw. Naar de sneeuw. Want toen we, iets meer dan ’n week, IJlst achter ons lieten lag er ’n flink pak sneeuw. En nu ligt er weer zo’n 10, vijftien centimeter…
In de dagen ertussen werd er geboard. Gewandeld. Door de sneeuw gereden. Dokters bezocht (oudste dochter verdraaide haar knie met boarden), en gedronken op het nieuwe jaar. En ik las ’n boek. Eindelijk. Weer eens. ‘Het Einde van de Cirkel’, van Tom Egeland. Geschreven twee jaar vóór de ‘Da Vinci Code’. Boeiend boek. Ik hou wel van die twijfels en alternatieve denkwijzen over de bijbel.

Wat ons ook opviel: zeker meer dan 75 % van de wintersporters draagt een helm tegenwoordig. Zowel skiërs als snowboarders. Goeie zaak. Het wordt ook steeds drukker en hoe goed je zelf ook bent, je bent ook afhankelijk van anderen. Die misschien wat minder getalenteerd zijn of gewoon roekeloos. Onze kinderen moeten altijd ’n helm op. En moeders was solidair dit jaar. Ikzelf kon geen passend dopje vinden (raar hoofd) en deed ’t met m’n gebruikelijke mutsje. Toch maar ’s op zoek in de uitverkoop straks.

Onder de (illegaal) gezaagde kerstboom, lag voor papa het boekje ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’, van Paulien Cornelisse, een bundeling van haar taalcolumns uit het NRC Next. Daarin een vilein stukje over mensen die aan het eind van ’t jaar lijstjes maken…
En nu moet ik iets bekennen. Dat deed ik ooit ook. Lang genoeg geleden om het nu wel te kunnen bekennen… Ik maakte als 17, 18 jarige (ofzo) aan het eind van het jaar wel ‘ns een terugblik met ’n aantal top vijfjes. Zeg maar. Dé muziek, prettige gebeurtenissen, meisjes, tv programma’s, favoriete kroegen, enz. van dát jaar. Dat ging dan in ’n dichte envelop, welke ik in december, tussen kerst en oud & nieuw, dan weer opende. Dan volgde een traditionele terugblik met ’n borrel en ’n korte vooruitblik op het komende jaar. ’t Klinkt ook echt een beetje zielig, nu ik ’t zo opschrijf. Paulien schrijft ’t volgende:

Er zijn mensen die het doen hoor, het evalueren. Ik ken iemand die een soort jaarverslag over zichzelf schrijft, en dan eens lekker gaat zitten bepalen wat de toekomst in het komende jaar moet brengen. Hoe ongelooflijk levenslustig ben je dan, als mens? Dat je dat aan kunt? Ik stel me voor dat hij dat doet met glas GOEDE WIJN erbij, en dat hij dan gaat zitten genieten van alles wat hij het afgelopen jaar heeft mogen meemaken. En hoe hij alle ervaringen kan ‘meenemen’ naar het nieuwe jaar, zodat dat nóg geslaagder wordt!
Om doodmoe van te worden.

Erg hè ? Paulien heeft eigenlijk wel gelijk.

Maar uh… terug naar de vakantie. Prima dus. Dochter stond na tweeënhalve dag alweer op het snowboard. ’t Was aan de warme kant, maar door de ligging en de hoogte van het skidorp is er eigenlijk altijd wel sneeuw. We waren er voor de vierde keer. Met kerst aten we zuurkool. Met oud en nieuw toostten we met glühwein. Met de Röttl’s van het berghaus. Nieuwjaarsdag reden we door de sneeuwbuien terug naar Emmen. Daar lag de volgende ochtend wederom 30 cm. Zodat we de zaterdag erna nog ‘ns bijna twee uur deden over ’t laatste stukje naar IJlst. Want ja, je kunt zelf wel een AWD met winterbanden hebben… dat helpt maar tot op zekere hoogte, als je medeweggebruikers met 30 km/u op zomerbandjes over de snelweg glibberen.

Intussen staan de kienders weer elke middag op de schaats. Op de ijsbaan, dat wel. Vaders had het na ’n rondje of zeven wel gezien… Die is te verwend met Thialf-ijs.

18 reacties

Opgeslagen onder boekenijs, oar..., sport

18 Reacties op “terug…

 1. solitair? of solidair?
  ziet er goed uit man, filmpje.
  en sneeuw en zon, de beste combi. mis ik hier. nu. allebei.
  en http://www.flickr.com/photos/2oo7/4216059565/in/set-72157622941943773/ lag ook voor mij onder de boom, maar wat een tegenvaller zeg. overgewaardeerd. alleen de voorkant is echt zeg maar wel mijn ding ; P

  Oja… solidair. natuurlijk. Komt door al die talen door elkaar. Denk ik… zweeds, duits, fries. Niet helemaal mijn ding. Zeg maar ; )

 2. Leuk filmpje, wat is de jeugd toch behendig op die snowboards. Mij krijgen ze er niet op. ;-) Ja, lijstjes is een merkwaardig fenomeen. Waarschijnlijk willen we alles wat we meemaken een ‘plek geven’ We willen die ervaringen vast houden, de beleving herbeleven in plaats van het hier en nu intens te ervaren en bewust te zijn. We neigen altijd tot terugkijken of vooruitkijken. Maar dat ultieme moment… missen we vaak.

  Interessante analyse.
  Maar uh, deze ouwelul is ook nog heel behendig hoor…

 3. Wat een prachtig mooi filmpje.

 4. Bert

  Gemaakt op een mac zeker. Dat deuntje kan ik wel dromen, maar leuk filmpje. Je ziet de oude cameraman er in terug.
  nou… dat hoop ik toch niet. de kwaliteit is bagger. gemaakt in lage resolutie met de fotocamera

  En over dat rijden. Ik heb zaterdagavond over 150 km zo’n 10 auto’s, wellicht met winterbanden, op de linkerbaan gezien. Ze reden zo’n 5 tot 10 kilometer harder dan de rest die 40 reed.
  Ik heb er daarnaast zo’n 10 in de berm, sloot of tegen de vangrail aangezien. Ook van die grote suvs. Dan maar wat minder lef en later thuis op de zomerbandjes.
  ’t zit ‘m ook meer in ’t feit dat er altijd wel een bij is die 10 of 15 gaat rijden en er een sliert van auto’s ontstaat, constant remmend en andere narigheid. Ik heb liever wat ruimte met die omstandigheden…

 5. Me!

  Dat lijkt op een heerlijke vakantie. En ja, ook ik moet een beetje voorzichtig zijn met mijn zomerbandjes op de achterwiel aangedreven BMW in de sneeuw…

 6. Salty

  Heerlijk was het dus. Fijn.
  Fijn is ook: jullie weer in de buurt te hebben / te weten. We drinken gauw weer es een (gloei-)wijntje… Heerlijk.
  Tot dan.
  Liefs uit het zonnige hoekje.

  btw: ben erg benieuwd wat je van het boek vindt.

  moet ik m’n schaatsen meenemen ?
  (vanavond naar Tersch.)

 7. Bert

  Wat de camera betreft. Ik heb het niet over de pixels, maar over de compositie. ;-)

  Wat het rijden betreft heb je gelijk. D’r zijn nog steeds idioten die te dicht op de voorganger rijden en continue op de rem trappen.

 8. Elk jaar een top vijf aan meisjes op je lijstje?
  Gij Don Juan.

  droommeisjes hè…

 9. sonnetje

  Winterbanden, zomerbanden… Sonnetje hoeft daar geen rekening mee te houden! Sinds kerstbezoekje aan de zandhoop staat ie kaduuk naast huis. Geen last van gladheid dus ;-)

 10. Zelfde als sonnetje. Het groene monster staat al ruim 3 weken stil. Geen beweging in te krijgen.

 11. Had jij een ribcap op je rare hoofd?

  ribcap ? Gewoon ’n wollen mutsje, dat is blijven liggen op school…

 12. Dat was een mooie vakantie. Heb je nu niet het gevoel dat het klaar moet zijn met de sneeuw? Ik heb het er mee gehad :-(
  Beste wensen nog trouwens!

  wacht maar… komend weekend. meer. sneeuw dus
  maar ik zal die sneeuwmachine binnenkort ’s ff nakijken ; )

 13. Leuk hè dat je nu ook gewoon in Nederland kunt langlaufen? Voorzichtig met die verdraaide knie van dochter. Te lang doorlopen met verschillende blessures over de jaren heen (Aerobics, Badminton, Volleyball, Schermen, Pencak Silat en…jawel…skieën, heeft mij uiteindelijk een versleten heup opgeleverd. Dus toch maar af en toe naar laten kijken. Goed dat jullie heelhuids zijn teruggekomen. Wij gaan volgende maand naar Tsjechië. Voor de vijfde keer inmiddels.

  Pencak Silat ? Dat klinkt meer als ’n Indonesisch gerecht…
  Waar in Tsjechië ? Wij waren jááren geleden ooit in Splinderuv Mlyn. In de tijd dat Tsjechië nog vrij onbekend was, en de oude liften uit Oostenrijk er nog hingen… Of is dat nog zo ? ; )

 14. Ja, jongen, k’ heb Paulien al maanden geleden achter mijn kiezen. Er zit wel wat in maar ja, aan lijstjes maken ontkom ik niet. Een jaarverslag gaat me net iets te ver. Maar kan me er wel iets bij voorstellen. Wellicht iets voor volgend jaar. :-)

  en die koffie…
  komt ’t daar dit jaar nu ‘ns van ?

 15. Bij mij is het heel wat jaren geleden dat ik nog op skies stond, zou ik het nog kunnen?
  Krijg helemaal goesting na dit filmpje ;)

  doe jij nu maar voorzichtig,
  met je tocht in ’t vooruitzicht… ; )

 16. Ha, wij gaan idd naar dat gebied! Die oude liften hangen er nog maar sinds een paar jaar is men een beetje aan het moderniseren. Helaas betekent dat ook dat je nu al meer dan een euro betaalt voor een liter bier…;-) Voor een skipas betaal je per week ongeveer wat het in Oostenrijk per dag kost.

 17. Die evaluatie met het goede glas wijn vind ik wel leuk. Doe maar een fles.

 18. Oh, dat klinkt fantastisch!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s